Almanap a Keszthelyi Televízióban

Közösségi

Publikálva: 2016. november 4.

A Keszthelyi Televízió beszámolója:

Ahol hagyománya van az almának

Zalaszántó - Vas alma, mocskos alma, fontos alma – néhány olyan almafajta melyek jellemzőek voltak egykor Zala megyére, köztük a kiváló termőadottságokkal rendelkező Zalaszántóra. A településen egyedülálló és példaértékű kezdeményezésként rendeztek idén is Almanapot. A program keretében szakmai előadások, almavásár és egy helyi kis génbankként alkalmazható gyümölcsöst is felszenteltek.

Egy elterjedt zalai, kásás almát termő fa csemetéjének elültetésével avatták fel a gyümülcsöst. A helyi iskola mögötti területen már korábban kialakított kertben a mostani, korai ültetés után novembertől újabb – a vidékre jellemző – csemetéket fognak ültetni. A későbbiekben a terület egy kisebbfajta génbankként szolgálhat azoknak, aki gyümölcsfát szeretnének ültetni.Ez a program volt a Szántói Almanap nyitánya, mely a hagyományokra és a helyi értékekre hívja fel a figyelmet. Huszti Levente -szervező, önkormányzati képviselő:

„Tavaly merült fel annak az ötlete, hogy az itt lévő hagyománynak, a gyümölcstermesztésnek, az almatermesztésnek kellene csinálni egy programot, ami egyrészt a helyiek életében is nagyon fontos szerepet betöltő gyümölcsnek és gyümölcsfajtáknak, ezen belül is az almának egyfajta ünnepét jelent, másrészt pedig a környékbeli embereknek, lakóközösségeknek is felhívni a figyelmét, hogy az itteni földrajzi és éghajlati adottságok mennyire kedvezőek a gyümölcstermesztésnek is.”

A kert Nagy Sebestyén nevét viseli. A névadó a két világháború között tevékenykedett Zalaszántón. Nagy Sebestyén állami elismerésben is részesült az almanemesítésben végzett munkája miatt és elnöke is volt a helyi hangyaszövetkezetnek, de földmérőként is dolgozott a faluban.Zalaszántón korábban nem volt olyan porta, ahol ne lett volna gyümölcsfa, különösen az almatermesztésnek van nagy hagyománya. Az elmúlt évtizedekben a kertekben csökkent a zöldség és gyümölcstermelés. Az almanapot támogató Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke úgy látja, hogy most újra pozitív tendencia figyelhető meg a kertekben. Sáringer-Kenyeres Tamás - elnök, Nemzeti Vidéki Hálózat:

„Tulajdonképpen egy időben kiürültek a kertek, sem paradicsomot, sem almát, sem semmit nem termeltek, hanem füvet nyírtak az emberek általában. Úgy néz ki hogy megtörtént az elmozdulás abba az irányba, hogy ezek a kertek – kvázi – benépesüljenek akár gyümölcsfával, akár egyéb termőgyümölcsökkel, amik szerintem egy nagyon pozitív irányt képviselnek.”

A Szántói Almanapon több szakmai előadáson esett szó a régi gyümölcsösök megőrzésének módjáról, a zalai almafajtákról, de a pálinkáról és a néphagyományokról is hallhatott a közönség.A program keretében almavásár is volt. Az egyik helyi boltban a 215 hektáron gazdálkodó zalaszántói ültetvény termését lehetett megvásárolni. Az üzletben a szokásos kínálatot is bővítették ez alkalomból. Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

A teljes riport, videó és galéria a TV Keszthely honlapján megtekinthető.

Hírlevél feliratkozás

Hírlevelünkre való feliratkozással azonnali értesítést kaphatsz emailben az aktuális hírekről és naprakész információkról. Hírlevelünkről bármikor leiratkozhatsz az emailben kapott leiratkozás linkre kattintva.