Szélenergia

A megújuló energiaforrások több csoportba sorolhatók. Első tudnivaló, hogy a megújuló energiaforrások folyamatosan újratermelődnek, nem fogynak el. Világszinten az egyik leggyorsabban a szélenergia felhasználása fejlődik, melyet a levegő mozgási energiájából nyerhetünk. A szélerőművek egyik jelentős előnye, hogy az üzemeltetésükkel járó költségek igen alacsonyak és természetesen a szélenergia hasznosítása során nem bocsátanak ki szén-dioxidot. Azonban kevés hátrányai közé sorolható, hogy nem igazán esztétikus és például a napelemekkel szemben ritkán telepíthető otthonokban. Azonban Magyarország elmaradt a globálisan tapasztalható szélerőmű-gyarapodástól. Ezt is bizonyítja az a tény, hogy a legutóbbi szélerőmű a még a 2010-es évek elején épült meg hazánkban. Mi több, úgy tűnik, hogy 2030-ra akár teljesen el is tűnhet Magyarországon a szélenergia kapacitás, tekintettel arra, hogy 2016 szeptembere óta jogszabály tiltja újabb szélerőművek létesítését. Ezzel szemben Amerikában soha nem látott mennyiségben zajlanak szélerőmű-építkezések a mai napig. A szélenergia ma már az első számú megújuló forrás az Egyesült Államokban, mi sem bizonyítja jobban, hogy az elmúlt év végére az amerikai szélerőmű flotta csaknem 24 millió hétköznapi amerikai háztartás áramellátását képes biztosítani.

Napenergia

Ha már napelem, akkor a napenergia témáját sem hagyhatjuk ki a felsorolásból! A Nap hatalmas mennyiségű energiát képes kitermelni és a napenergia, mint a legfelkapottabb megujulo energiaforrasok egyike, a bolygónkat érő napsugárzásból kinyerhető energia. A napenergia felhasználása történhet a napelem, a napkollektor vagy a naperőmű segítségével is. Egyre több háztartásban vagy mezőgazdaságban alkalmazzák világszerte, hiszen számos környezeti és anyagi előnnyel jár. A napfény sosem fogy el, továbbá a Napból áradó fény és hő nem kerül pénzbe. Sőt! Az energia átvitel és elosztás költségei is alacsonyan tarthatók. Ez az alternatív energiaforrás sem növeli az üvegházhatást, biztosítva ezzel egy jobb levegőjű világ, valamint környezeti javulás lehetőségét. Ezt a csodás természet adta zöld energiát vétek lenne nem kihasználni nap mint nap. A napenergiát hasznosító megoldásoknak azonban némi árnyoldala is van, tekintettel arra, hogy ha kevés a napsütéses órák száma, kevesebbet termelnek. Értelemszerűen a melegebb klímájú területek előnyt élveznek, azonban Magyarországnak is bőven jut a napenergiából. A napsütéses órák száma Magyarországon átlagosan 2000-2200 óra évente! Erre tekintettel mindenképp ajánlani tudjuk a napelemes rendszerek telepíttetését családi házak körében is.

Napelemek egy mezőgazdasági épület tetején

Vízenergia

A napenergia hatására a tavakból és tengerekből elpárolog a víz. Az elpárolgott víz egy része ezután csapadék formájában a tavakba és a víztározókba jut, majd a vízerőműkben mozgási energia segítségével, generátorokhoz kapcsolódva áramot termelnek. A vízenergia szintén megújuló energiaforrás, nem termel szén-dioxidot, vagy egyéb üvegházhatást kiváltó gázt, nem utolsó sorban pedig nem szennyezi a környezetünket sem! A vízerőművek egyik kiemelkedő előnye, hogy gyakorlatilag ingyen lehet előállítani áramot. A vízenergia alkalmazása jelentős múlttal rendelkezik országunkban. Azonban Magyarországon kevés a vízenergia, mert kevés hegyek vannak, ezáltal az eső is csekély, és a bő vizű folyók rendkívül sík övezeteken áramlanak végig. Magyarországon nem túl sok a vízerőművek építésére alkalmas helyszín és a meglévő létesítmények is felújításra szorulnak.

Biomassza energia

Egy másik megújuló energiaforrás, a biomassza energia is érdemel pár szót, hiszen nagy lehetőség van az energetikai célú felhasználásának növelésében. Hulladékok, növényi nyersanyagok,  vagy szerves anyagok alkotják, melyek három csoportba sorolhatók: állati, növényi, vagy vegyes eredetű.  A biomassza két módon hasznosítható zöld energiaforrás. A hő- és villamos energia termelése közvetlen elégetéssel történik, illetve hő- és áram termelésére biogázt állítanak elő erjesztéssel. Milyen előnyei vannak? Többek közt a fotoszintézisnek köszönhetjük mindezt, hiszen a növényekben létrejövő szerves anyagokban raktározódik el a napfény energiája. Továbbá nem növeljük a biomassza energetikai felhasználásával a káros anyagok kibocsátását, valamint a légkör szén-dioxid mennyiségét. Elsősorban mezőgazdasági és erdőgazdasági melléktermékként hasznosítják a biomasszát. Magyarország több településén működnek fűtő- és erőművek.

Geotermikus energia

És hallottál már a geotermikus energia felhasználásáról? Nem árulunk el nagy titkot vele, ha azt mondjuk, hogy szintén a megújuló energiaforrások fajtái közé sorolható a geotermikus energia. A kevésbé ismert geotermikus energia esetén, az energia a forró földköpenyből ered. Magyarországon a geotermikus energia a felszín alatti hévizekből, azaz termálvizekből származik. Ennek legnagyobb részét gyógyfürdők üzemeltetésére hasznosítják. Viszont a geotermikus energia hasznosítási palettája igen széles. A mezőgazdaság, az ipar vagy a háztartások szempontjából is rengeteg alkalmazási terület létezik. Gyógyfürdőkön felül a háztartások meleg vízére, illetve a mezőgazdaság esetén az állattartó telepek fűtésére alkalmazzák. Ám széles körben hasznosítja továbbá az ipar is, illetve létrejöttek a geotermikus erőművek, villamos energia előállítására. Magyarország geotermikus nagyhatalom, azonban a kapacitás még közel sincs kihasználva! Szerencsére egyre többen választják ezt a megújuló energiaforrást, a passzívházak terjedésének köszönhetően sokan a gázfűtést geotermikus hőszivattyúval váltják ki.

Turisztikai látványosság: geotermikus terület Izlandon

Óceánenergia

Nem is gondolnánk, de a megújuló energiahordozók körében meg kell említenünk az óceán energiát is. Utólag visszatekintve teljesen logikusnak tűnik. Miért is? Bizonyára sokan látták már a nyugodt vagy a haragos óceánt élőben, esetleg TV-ben, így azt is láthatták, hogy ennek a hatalmas víztömegnek folytonos mozgása és óriási erőhatása van. Ezt követően kétségtelen, hogy felmerül a kérdés, vajon a tengerek vagy óceánok által fejlesztett energiát ki lehet-e aknázni. Hihetetlen, de ilyen megújuló, alternatív energiaforrás is létezik! Azt már tudjuk, vagy akár tapasztalhattuk is, hogy a tengerek és óceánok hullámai mekkora erővel, energiamennyiséggel bírnak.  A hullámenergia előtt nagy jövő áll. Már léteznek turbinás oszcilláló vízoszlopos erőművek, ahol a hullámoknak köszönhetően a levegő mozgatja a turbinát, az pedig áramot fejleszt, nagy segítséget nyújtva a tengerparti országoknak. Másik technológia a hullámzáselnyelő szerkezet, melynek némely elemei együtt mozognak a hullámokkal ezáltal folyadékot vagy levegőt átpumpálva a turbinán. Ezt követően a turbina egy generátort hajt meg, ezzel áramot termelve. A gyakorlatban reményteljes technikának bizonyulhat az árapályáramlások kiaknázása. Az árapály technikában rejlő lehetőség nagyban a telepítés helyének adottságaitól függ. A leginkább említésre méltó hatékonyság azon területeken található, ahol az árapály maximális kiterjedése nagy. Tekintve, hogy az árapály állandó és mértéke jól ismert előre, hatalmas előnye van az árapály technológia kiaknázásának.