C.Tóth Zoltán szervezésében:

JÉZUSKERESÉS ZALASZÁNTÓN
Szeretettel hívunk mindenkit 2019. április 21-én,
HÚSVÉT VASÁRNAP HAJNALÁN 4 órakor
a Zalaszántói templomtól induló Jézuskeresésre!

Az idei évben hatodik alkalommal megyünk Jézustkeresni,mindenkit szeretettel várunk!
Akik nem ismeri ezt a hagyományt az alábbiakban a Zalai Hírlap 2016-os beszámolójából tájékozódhatnak a Jézuskeresésről.

“Zalaszántó – Nagypénteket: Jézus kereszthalálát, nagyszombatot: sírba tételét, húsvétvasárnapot: föltámadását élték át vasárnap hajnalban a faluban, a Jézuskeresésen.

Hajdan szinte minden faluban szokás volt a Jézuskeresés: felidézték a Bibliában szereplő történetet: az asszonyok keresték Jézus sírját. A szertartás hagyománya a török korból ered, amikor sok település pap nélkül maradt és így tudták megünnepelni húsvétot, Jézus feltámadását. A zalaszántói pávakör néhány éve élesztette újra a régi hagyományt, s idén is útnak indultak.

– A templomnál elénekeltük az ősi énekeink közé tartozó Aranymiatyánkot, amely Jézus szenvedésének népi változata. Fáklyákkal indultunk a falu kis kápolnájához. Útközben fájdalmas éneket énekeltünk- gondolva a nagypéntekre, arra, hogy Jézust keresztre feszítették. A kápolnánál felhangzott a nagypénteki evangélium: beteljesedett, megtörtént a megváltás: Jézus meghalt a kereszten. A kápolnától a fájdalmas rózsafüzér titkait imádkoztuk, s a temetőbe érve felhangzott az evangéliumból az a rész, amikor húsvét vasárnap reggel az asszonyok megérkeztek a sírhoz és nem találták ott Jézust. A temetőből indultunk vissza a templomhoz, akkor már allelujás húsvéti énekeket énekeltünk: feltámadott Jézus – idézte fel C. Tóth Zoltán, a szertartás szervezője.
A Jézuskeresés végére megvirradt, majd régi szokás szerint kaláccsal, pálinkával kínálták egymást a résztvevők.”


Skip to content